„ZENE-BOR”
A 100 Tagú Cigányzenekar ünnepi koncertje
Vendégszólista:
Kállai Ernő Junior Prima díjas hegedűművész
A 100 Tagú Cigányzenekar a világhírű művészi
és hagyományőrző munkájáért bekerült
a Hungarikumok gyűjteményébe
és 2014. március 18-tól jogosult
a "Hungarikum - Kiemelt Nemzeti Érték"
kitüntető cím használatára.
Kállai Ernő
Junior Prima díjas hegedűművész
Minden évben a ZENE-BOR ünnepén december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban nagyszabású gálakoncertet ad a 100 Tagú Cigányzenekar. Kétrészes műsoruk népzenéből, cigányzenéből és klasszikus zenéből áll. Az est különlegessége, hogy a kétrészes koncert előtt vendégeink néptáncbemutatóval egybekötött borkóstolón ismerkedhetnek Magyarország borászainak–borpincéinek termékeivel, és akár vacsora mellett élvezhetik az ünnepi műsort.
A világon egyedülálló 100 Tagú Cigányzenekar 1985-ben alakult. A zenekart létrehozók egyesíteni kívánták a világhírű zenészdinasztiák, a nagy családok kiválóságait, helyet és műhelyt biztosítva az utódoknak, a tehetséges fiatal zenészek számára is. A cigány és magyar népzene hagyományának megőrzése, a klasszikus népzene életben tartása, repertoáron tartása a zenekar célja. A kiváló muzsikusok és prímáskirályok a világon mindenhol megtalálják az utat a közönség szívéhez magas szintű képzettségükkel és a cigányzene örök szépségével.
A magyar- és cigányzene repertoárja mellett jelentős helyet foglal kínálatában a nemzetközi klasszikus zeneirodalom kiválóságainak egy-egy népszerű alkotása is.
A zenekar művészetével hidat kívánt teremteni a kisebbség és többség között, vállalva másságukat, őrizve értékeiket, gazdagítva az európai kultúra színes palettáját.
Beke Farkas Nándor
elnök-manager,
a Magyar Kultúra Lovagja
Lendvai „Csócsi” József
alelnök, főprímás,
művészeti vezető
Ökrös Oszkár
cimbalom szólista

A 100 Tagú Cigányzenekar
A Magyar Örökség-díjas, világhírű 100 Tagú Cigányzenekar megalakulását, 1985-ben egy áprilisi szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímáskirály temetésére, a hagyományok szerint több száz zenész gyűlt össze az ország számos városából. Régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérték végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt id. Járóka Sándort. Akkor megfogalmazódott, hogy egy szervezett nagy létszámú koncertképes zenekarra van szükség, mely betölti ezt a több éve fennálló szellemi űrt. Ezek után az alapítók - Berki László, Mészáros Tivadar, Boross Lajos - több hónapos előkészület után 1985. november 2-án megalakították a "Budapest Cigányzenekar Országos Kulturális Egyesületet", melyet később a muzsikusok 100 Tagú Cigányzenekar névre kereszteltek.
A bemutatkozó koncertre a Budapesti Tavaszi Fesztiválon 1986. március 22-én a Budapesti Kongresszusi Központ Pátria termében –a mostani koncert helyszínén- került sor. A premierre egyszerre figyelt fel a hazai és a külföldi zeneértő közönség. A 100 Tagú Cigányzenekar elindult világhódító útjára és ma már mindenki meg van győződve arról, hogy Isten ajándéka az embereknek.
Puporka András
klarinét szólista
Berki László
koncertmester
Suki András
koncertmester
Híd, ami összeköt…
A zenekar megalakulása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra valamint a cigányzenekarra hangszerelt klasszikus zene magas szintű előadásáról. Értéket, példát közvetít a többségi és kisebbségi társadalomnak, hidat és empátiát képezve közöttük. Célja, e kivételes zenei érték életben tartása megőrizve azt az évszázados hagyományt, melyet a cigányok, családi örökségként generációkon át hordoznak. Kitartó és erdményes munkájával pozitív, image formáló, emblematikus intézménnyé vált.
A klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Széles repertoárján komolyzenei - többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Erkel, Brahms, Csajkovszkij, Sarasate, Strauss - művek mellett a tradicionális magyar cigánymuzsika, magyar nóták és népdalok szerepelnek.
Lukács Tibor
prímás
Mici Farkas Gyula
prímás
ifj. Lendvai Ferenc
prímás
A siker
A zenekar a 30 év alatt Európa, Ázsia, Amerika, Ausztrália, Új-Zéland számos városában koncertezett és szórakoztatta a nagyérdeműt, ahogy teszik ezt ma is. Bárhol is járnak, mindenhol tomboló sikerben van részük. A zenekar ma 138 taggal büszkélkedhet. A kritikusok szerint "van valami varázslatos" abban, ahogy a "világ leghíresebb cigányzenekara" a színpadon megjelenik. Ennek oka, hogy minden fellépésükön ugyanaz a lelkesedés árad belőlük. A siker számukra üzenet, mely minden muzsikusnak újabb inspirációt ad. A zenekar művészetével, muzsikájával mindenkor és mindenhol megtalálja az utat a közönség szívéhez egyben gazdagítva az európai kultúra színes palettáját.

A 100 Tagú Cigányzenekar fennállása óta 21 CD, 5 DVD-lemezt jelentetett meg, ebből 5 platina, 9 aranylemez lett. Számos rádió és TV felvétel készült róluk, több film is például egy road-movie, 2003-ban Monte-Carlo-ban "AVES" címmel. A Magyar Rádió Nívódíját, több hazai és nemzetközi fesztivál szakmai díját vehették át. 2000-ben elnyerték a Magyar Örökség Díjat és ugyanebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is.
A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata révén került be a Hungarikumok gyűjteményébe, 2014. március 18-tól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára. A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. Törvény pontosan körülhatárolja a hungarikum fogalmát. Eszerint a hungarikum: Gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésű, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.

Beke Farkas Nándor
elnök-menedzser
a Magyar Kultúra Lovagja
Kállai Ernő
Junior Prima díjas hegedűművész
Fotó: Kovács Ákos
Kállai Ernő napjaink egyik legizgalmasabb és legkarizmatikusabb fiatal hegedűművésze. 2008-ban a Carnegie Hall Stern Auditóriumában szólistaként a Juilliard Zenekarral debütált, nagy sikerű előadását a Strad Magazin kiváló kritikával méltatta.
Ernő 2011-ben a New York-i Filharmonikusok kíséretével mutatkozott be, de játszott az Orchestre National de Lille, az Orquesta Classica Santa Cecilia, a Boca Raton Szimfonikus Zenekar, a CEI Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a Győri Filharmonikusok, a MÁV Szimfonikus Zenekar, az MR Szimfonikusok, az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent István Szimfonikus Zenekar vagy a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok kíséretében is. Ernő olyan nagy múltú helyszíneken is bemutatta tehetségét, mint a párizsi Louvre Auditorium, az Avery Fisher Hall, a Carnegie Hall, az Alice Tully Hall, a Chicago-i Symphony Hall, a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum, Liszt Ferenc Zeneakadémia, vagy a budapesti Művészetek Palotája. Koncertezett szerte Amerikában, Kanadában, Mexikóban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svédországban. Rendszeres fellépő művésze külföldi és hazai zenei fesztiváloknak, mesterkurzusokat tart.

Elkötelezett kamarazenészként együtt koncertezett a világhírű hegedűművésszel Itzhak Perlmannal és a Perlman Music Program tagjaival. Többször játszott a Magyar Rádió és Televízió, a France Musique és a New York- i WQXR klasszikus zenei rádió adásain, 2010-ben az Elle magazinban szerepelt.

Ernő már 12 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges Tehetségű Gyermekek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként Bachelor és Master diplomát szerzett.

Dijai:
Junior Prima díj, 2012
Nemzetközi Szigeti József Hegedű és Brácsaverseny 2.díj, közönség díj, 2012
Alexander & Buono Nemzetközi Vonósverseny, New York, 1.díj, 2011
Carl Flesch Nemzetközi Hegedűverseny 1.díj, 2008
Juilliard Concerto Competition, New York, 1.díj, 2008
New York-i Salon de Virtuosi, Valerie Beth Schwartz Career Grant, 2007
Nemzetközi Sarasate Hegedűverseny, Spanyolország, különdíj, 2005
Semmering-i Kodály Verseny 1.díj, 2004
Semmering-i Bécsi Klasszikus Verseny 1.díj, 2004
Országos Zathureczky Hegedűverseny 1.díj, külön díj, 2003 és 1998

Kállai Ernő egy Carlo Antonio Testore hegedűn játszik a Summa Artium Alapítvány jóvoltából.

www.ernokallai.com
Fotógaléria

Helyszín, műsor, jegyárak
2017. december 30.
Budapest Kongresszusi Központ
1124 Budapest, Jagelló út 1-3.
Térkép

Kapunyitás: 18 óra
Program:
18.15–18.45 Borkóstoló, néptáncbemutató
19:00 Koncert, első rész    
  Hacsaturján:   Kardtánc
  Brahms:   Magyar táncok Nr. 5
  Kodály:   Háry János – Intermezzo
  Berki:   Csárdásvariáció
  Hubay:   Hullámzó Balaton
  Cimbalomszóló   Ökrös Oszkár Kossuth díjas cimbalom művész
  Brahms:   Magyar táncok Nr. 6
  Kodály:   Kállai Kettős
  Rossini:   Tell Vilmos - nyitány
20:00 szünet    
20:20 Koncert, második rész    
  Strauss:   A denevér – nyitány
  Strauss:   Éljen a Magyar!
  Strauss:   Mennydörgés és villámlás
  Ferraris:   A két gitár
  Kállai Ernő Junior Prima díjas művész műsora
  Brahms:   Magyar táncok Nr. 1
  Bizet:   Carmen (egyveleg)
  Marquina:   Spanyol cigánytánc
  Dinicu:   A pacsirta
  J. Strauss:   Radetczky induló
  • Árlista
– V.I.P. Kategória
    - vacsorával, nyolcfős asztaloknál: 37 800 HUF

– I. Kategória
     - vacsorával, nyolcfős asztaloknál: 32 800 HUF

– II. Kategória
     - borkóstolóval, sós falatokkal, hatfős asztaloknál: 18 500 HUF

– III. Kategória
     - Erkély 1–4 sor, borkóstolóval: 15 800 HUF

– IV. Kategória
     - Erkély 5–7 sor, borkóstolóval: 13 800 HUF

– V. Kategória
     - Erkély 8–9 sor, borkóstolóval: 11 500 HUF